TEMPULLI

TEMPULLI

( Agimit, Artist i Mozaikut )

Një i marrë çapitet fillikat nëpër mjegull
Brënda vetes mbart një tempull
Pa Peshe.
Pa formë.
Rreh ta nxjerrë në drit të diellit.
Muret ngrihen dhe shëmben;
Nën gishterinj
Kullon gjaku i heshtur i zëmres.
Si copera ylberesh te thyer
Mbi gurët e vdekur shfaqen gurët e gjallë.
Ylli i mbrëmjes
Pa fjalë përkulet mbi tempull.
Një i marrë çapitet fillikat nëpër mjegull.

Xhevahir Spahiu

( Nga vëllimi me poezi “FERRPARAJSA” 1994 )

KURRIKULUM

AGIM NEBI

PIKTOR – MOZAICIST

EMERI: AGIM

MBIEMRI: NEBI

LINDUR ME 30-11-1950 ne KORCE

KOMBESIA: SHQIPTARE

Cell: 0039 3400875779

WebSite: WWW.NEBIMOSAICI.COM

[email protected]

AKTIVITETI ARTISTIK

1960-65: RRITUR NË AMBIENTET E ARTISTËVE MË TË NJOHUR SHQIPËTARË NË

TIRANË, I NËNSHTROHET NJË PROGRAMI TE FORTË PËR TË PËRVETËSUAR SA MË MIRË TEKNIKAT E NDRYSHME TE ARTIT FIGURATIV; VIZATIMIN, KOMPOZIMIN,

ANATOMINË TË CILAT KONTRIBUAN NË MËNYRË VENDIMTARE NË FORMIMIN E TIJ SI ARTIST.

1967-72 : Në konkursin per liceun artistik “Jordan Nisja” Tiranë, konsiderohet nga opinioni artistik i kohës si talent i rralle.

Per këtë:

I akordohet nga ministria e Kulturës, pedagog personal e program spezial për katër vjet, (rast i vetëm në Shqipëri).

1972-77 : Ndjek studimet ne akademine e arteve ne Tiranë në degën e pikturës monumentale. Me iniciativen e tij e në mënyre autodidakte mbron diplomën me gjininë e mozaikut, (lëndë që mungonte ne programin e fakultetit). Vlerësohet me maksimumin e votave.

1977 : “ LIRIA ” mozaik parjetal me gurë natyralë 3×4 me. Ndodhet në ambjentet e Akademisë ( bashkëautor ).

1977 : Pranohet anëtar i lidhjes së shkrimtarëve e artistëve të SHqipërisë.

1977 : Në ditët e fundit të akademisë dëgjon për një konkurs kombëtar që do zhvillohej në Tiranë, per veprën e parë të pikturës monumentale që do të aplikohej në arkitekturën shqiptare.

Ministria e kulturës harton listën e rezervuar të pjesëmarrësve ne konkurs, me artistët më të njohur e të afirmuar të asaj kohe.

Edhe pse akoma student Agimi shpreh dëshirën e ngul këmbë për të marë pjesë dhe ai në këtë konkurs.

I plotësohet dëshira për të konkuruar.

Komisioni shtetëror me përfaqësues të qeverisë në mbledhjen e tij, midis shumë boceteve te ekspozuara në sallen e Lidhjes së Shkrimtarëve, zgjedh bocetin e Agimit.

Vepra rezulton fituese e konkursit dhe per vitin 1978 Agimi angazhohet me leje te gjatë krijuese per realizimin e saj.

Vepra titullohet “ FESTA E GRURIT ”, mozaik parietal 9×4 m. ndodhet në Hotel Tirana (PIACA SKËNDERBE).

Suksesi i kësaj vepre nxiti ministrinë, arkitektët e muzeut historik dhe qeverinë të vendosin që edhe per fasadën e muzeut historik te bëhej mozaik.

Për këtë, përvec Agimit u zgjodhën edhe katër artistë të tjerë për të përballuar dimensionin gjigand të fasadës.

Mozaiku titullohet “ SHQIPËRIA ” (bashkëautor) realizuar me zmalt me dim. 600 m²

Mbas kësaj vepre të rëndësishme emërohet përgjegjes në Qëndrën e Realizimit të Veprave të Artit “ Q.R.V.A. ” ne Tiranë, e vetmja në Shqipëri.

Në ato vite Agimi ngarkohet nga shteti për realizimin e shumë veprave me rëndësi të vecantë si zbukurimi i Vëndvarrimit të Skënderbeut, Muzeu i B. Currit, Muzeu i Kolonjës, Muzeu i Borovës etj….

VEPRAT

1977-78 : Fitues i konkursit kombëtar në Shqiperi për vepren që do realizohej në Hotel Tirana tek sheshi “Skënderbe”

FESTA E GRURIT ” mozaik 9×4 m. gurë natyralë. Ndodhet në Hotel Tirana.

1979 : “ MËSUESI I PARË I GJUHËS SHQIPE

(kushtuar Petro Nini Luarasit) mozaik 5×2 m, ndodhet në muzeun historik, Ersekë.

1979 : “ FEMIJËT ” Mozaik me gurë naturalë ndodhet në shtepinë e kulturës Ersekë.

1980-82 : “ SHQIPËRIA ” Vepra ndodhet në fasadën kryesore të Muzeut Historik Kombëtar, mozaik monumental në zmalt afërsisht 600 m² (bashkëautor).

1982 : Emërohet nga Ministria e Kulturës si Përgjegjës i ateliesë të pikturës monumentale pranë qendrës të realizimit të veprave të artit në Tiranë

( Q.R.V.A. e vetmja ne Shqipëri )

1985: “ FLAMURI ” VËNVARRIMI I SKËNDERBEUT mozaik në zmalt 50 m² ndodhet në Lezhë.
1986: “ JEHONA E SKËNDERBEUT ” Mozaik parietal me gurë natyralë 8×3 m. Ndodhet në Muzeun Historik të Bajram Currit.
1986: Dy mozaikë lirike “ TAVERNA AGOLLI ” Tirane vepër parjetale
6 m² me gurë natyralë.

1987: “ STUDENTËT ” Mozaik monumental parjetal me qelq 8 x 5 m.
( bashkëautor ). Fasada e Muzeut të Institutit Bujqësor, Tiranë.

1988: “ MOTIVE BARITORE ” Mozaik parietal me gurë natyral 6 x 2 m. Ndodhet në Hotel Turizmi Rrëshen.
1988: Turizmi i Skraparit “ MOTIVE FOLKLORIKE ” Mozaik parietal me gurë natyral 4 x 2 m.

1988: Muzeumi i Skraparit “ BARINJTË ” Mozaik me gurë natyralë
(porositur nga Ministria e Kulturës).

1989: “ MASAKRAT E BOROVËS ” Mozaik monumental parietal 12 x 4 m. gurë natyralë. Vepra ndodhet në Borovë, në magazinë e pa montuar
(e konsideruar nga sistemi politik i kohes me influenza te huaja moderniste).

1989: Dekorohet me urdhërin “ NAIM FRASHËRI ” i kl. të parë.
1993 : MBËSHTET LEVIZJEN DEMOKRATIKE NE SHQIPËRI DHE HEQ SIMBOLET SKEMATIKE NGA MOZAIKU “ SHQIPËRIA ” NE FASADEN E MUZEUT HISTORIK KOMBËTAR.

Puna për heqjen e simboleve u bë nën presionin e opozitorëve te demokracisë. Ndërkohe i akordohet nje vizë nga Ambasada Italiane në Tiranë dhe më 1994 hyn në Itali.

Gjatë viteve në itali ka realizuar një sërë veprash monumentale te montuara në vënde të rëndesishme të shoqerisë, të kulturës e asaj fetare italine. Të dokumentuara këtu në kurikulum dhe ne website personal: www.nebimosaici.com.

AKTIVITETI ARTISTIK NË ITALI

NAPOLI: Kisha “ MADONNA DELLA LUCE ” 100m² mozaik i realizuar në zmalt venecian.

MASSA LUBRENZA: 13 Mozaikë parjetalë (20m², gurë natyralë).

SORRENTO : “ SIRENAT DHE FEMIJA ” 3m² , gurë natyralë

NAPOLI : 10 Mozaikë me gurë natyrale , vila private ( Casale ), 10m² .

JUGOSLLAVI : “ STEMA E BANKËS KARIC ” Mozaik 5m²

BITRITTO : “ SAN NICOLA DI BARI ” Mozaik me gurë natyralë gjysëm të cmuar dim. 240X170 cm.

POLIGNIANO A MARE : “ SOLO MARE TRA DI NOI ” (Mozaik dedikuar miqësisë midis Shqipërisë dhe Italisë realizuar më 1994

PARCHITELLO (BA) : “ MUZIKA” Gurë natyralë.

BITONTO (BA) : “ KUAJT ” Mozaik gurë natyralë. 6m². (veper parietale)

PARCHITELLO (BA): “ VAJZAT NE LUMË ” Mozaik parietal me gurë natyralë 200×150 cm.

QUASANO (BA) : “ ISABELLA D’ITALIA ” Mozaik pavimental, realizuar për firmën pugliese më të njëjtin emër. 9m².

QUASANO (BA) : Kisha “ MADONNA DEGLI ANGELI ” , Mozaik gurë natyralë 24m² .

BITRITTO (BA) : “ PADRE PIO ” Mozaik monumental 240×170 cm, gurë

natyralë

ADELFIA ( BA) : 2 Mozaikë parietal me dimensionin 3m² .

TORITTO ( BA) : “ STEMA E BASHKISË ” Mozaik pavimental me gure natyralë 4m² .

TORITTO ( BA) : Monumenti “ NËNË TEREZA ” Mozaik parietal me zmalt venezian. Ndodhet në sheshin me të njëjtin emër në Toritto.

TORITTO ( BA) : “ SOLO MARE TRA DI NOI ” Mozaik monumetal parjetal me gurë 6m², ndodhet në sheshin Aldo Moro, Toritto.

TORITTO ( BA) : “ VIA CRUCIS” (Kisha san Nicola) 14 mozaik parietal me gurë natyralë 14m².

GRUMO (BA) : Mozaiku “BERSAGLIERI” vepër publike monumentale parietale me zmalt venecian dim. 12m², ndodhet ne sheshin kryesor te qytetit Grumo Appula (BA).

TORITTO ( BA) : “ NATYRA ” Mozaik parietal, PALAZZO STELLA.

BINETTO (BA) : STEMA e qytetit , mozaik parietal.

PIZA : “ EROI” Mozaik monumental parjetal ne zmalt dhe gurë natyralë. Gjendet në Bazen e Zjarrëfikësve në Piza. dim 10m².

BARI : “ PUGLIA” Mozaik monumental me zmalt venezian dim. 20m². Ndodhet ne fasaden e pavjonit REGIONE PUGLIA Fiera Del Levante.

ACQUAVIVA (BA) : “ MADONNA DELLA PALESTINA ” Mozaik ne zmalt. Ndodhet ne Katedralen e Akuavivës.

TIRANE : “ SEDE DELLA REGIONE PUGLIA ” në Shqipëri, Tiranë

SOLO MARE TRA DI NOI ” Mozaik konvencional monumental. Vepra prezanton vëllazërimin midis dy shteteve: Shqipërisë dhe Italis.

Veprat e lartë përmëndura janë realizuar kryesisht me teknikën e mozaikut. Aktiviteti artistik përfshin një numër te madh veprash të teknikave të ndryshme të papërmëndura më lart, ne pikturën e kavaletit, afreskut, skulpturës, grafikë, pllakatit etj… Të vendosura në vënde të ndryshme publike e private në Shqipëri,Itali, Jugosllavi, Greqi etj…

Që nga viti 1979 – 1990 është pjesmarrës në të gjitha ekspozitat kombëtare të artit figurativ në Shqipëri.

Ka ilustruar nje sërë librash për të rritur e për fëmijë në Shqiperi.

Ka restauruar disa monumente të rëndësishme si mozaikët e Apollonisë, mozaiket e Linit etj….

Ka marrë pjesë dy herë në Fiera del Levante ne Itali, (me ekspozita personale) ku ka përfaqësuar Shqiperin me veprat e tij.

Në Itali ka hapur disa ekspozita personale me teknika të ndryshme të artit.

Të gjitha ekspozitat personale dhe aktivitetet artistike ne Itali, kane qënë të titulluara “SOLO MARE TRA DI NOI

(konsideruar ky titull nga autori si mesazh për miqësinë midis dy vëndeve)

Në inaugurimet e veprave publike, kanë qënë prezente Flamuri Kombetar dhe autoritetet e Konsullatës Shqiptare në Itali dhe në të gjitha raste është interpretuar Himni kombëtar Shqiptar.

Me krijimtarine e tij si mozaiçisti i pare ne Shqiperi, firmos nje stil origjinal qe pa frike mund ta quajme shqipetar.

Prezenca e veprave te tij monumentale te montuara ne ambientet me te rendesishme te shoqerise ne Shqiperi e Itali, manifeston ne menyre te pa diskutushme vlerat e medha te artit e kultures kombetare shqipetare.

1981 – 1990

KA QËNË I NGARKUAR ME KËTO DETYRA

  1. MËSUES VIZATIMI E PIKTURE NË LICEUN ARTISTIK “J. MISJA” TIRANË ”
  1. RESTAURATOR NE SEKTORIN E ARTIT PRANË INSTITUTIT TË MONUMENTEVE NE TIRANË.
3 – ANËTAR I JURISË NË GALERINË KOMBËTARE TË ARTEVE FIGURATIVE NË TIRANË

4ANËTAR I JURISË PËR ARTET E APLIKUARA PRANË LIDHJES SË SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE TE SHQIPËRISË.

5 – ANËTAR I KOMISIONIT SHTETËROR NE AKTIVITETE ARTISTIKE

KOMBËTARE .

  1. PËRGJEGJES I ATELIESË SË PIKTURES MONUMENTALE NE QËNDRËN E REALIZIMIT TË VEPRAVE TË ARTIT (Q.R.V.A) TIRANË.
  2. ANËTAR I KOMISIONIT PËR ZBUKURIMIN E TIRANËS (ne komitetin ekzekutiv të Tiranes)
  3. ASISTENT PEDAGOG PËR NEOLAUREATI NË AKADEMINË E ARTEVE TË BUKURA TIRANË.
  4. – ANËTAR I A.I.M.C ( SHOQATA INTERNAZIONALE E MOZAICISTËVE)

MBAN KETO TITUJ

1983 – URDHËRI “ NAIM FRASHËRI ” I klasi – II.

1989 – URDHËRI “ NAIM FRASHËRI ” I klasi – I.

2013 – “ QYTETAR NDERI “ Në Itali (Toritto)

2020 – TITULLI “ MJESHTER I MADH”

STUDIO NEBIMOSAICI

CURRICULUM

AGIM NEBI

PITTORE – MOSAICISTA

Nome: Agim

Cognome: Nebi

Nato il 30-11-1950 a Korça Albania

Nazionalità: Albanese

Cell. 3400875779

E-mail [email protected]

Website: www.nebimosaici.com

ATTIVITA ARTISTICA

1960 – 65 CRESCIUTO NEGLI AMBIENTI DEI PIU NOTI ARTISTI ALBANESI A TIRANA, VIENE SOTOPOSTO AD UN PROGRAMMA RIGOROSO ED ABITUATO SIN DA SUBITO A UNA DURA DISCIPLINA EDUCATIVA, PER APPRENDERE AL MEGLIO LE VARIE TECHNICHE DEL’ARTE FIGURATIVA E L’ANATOMIA CHE HANNO CONTRIBUITO IN MODO DECISIVO ALLA SUA FORMAZIONE ARTISTICA.

1967 Nel concorso del Liceo Artistico di Tirana (unico in Albania) si distingue e viene considerato dal opinione artistica dell’epoca, come un talento straordinario. Per tale motivo gli viene assegnato su disposizione del Ministero della Cultura un professore personale ed un programma speciale per quattro anni, (unico caso in Albania).

Terminato il liceo e frequenta L’ACADEMIA DI BELLE ARTI a Tirana per cinque anni con indirizzo Arte Monumentale, conseguendo il Diploma di Laurea con un opera in mosaico (coautore) genere non contemplato nel programma di studi del Academia.

Ancora studente viene a conoscenza di un importante concorso nazionale, per la realizzazione di una prestigiosa opera d’arte da collocare nella capitale (sarà la prima opera monumentale nel architettura albanese negli ultimi anni).

Sebbene ancora studente, Agim insiste per poter partecipare al concorso.

Pur essendo un concorso riservato a pochi, per i più noti artisti albanesi, Agim ne è il vincitore.

Per l’anno 1977-78 viene incaricato dallo stato di realizzare l’opera “FESTA DEL GRANO”, un mosaico parietale in pietre naturali delle dimensioni 36 mq, situato nel hotel Tirana in Piazza SCANDERBEG.

Il successo dell’opera induce il Ministero della Cultura e gli architetti del MUSEO STORICO NAZIONALE di Albania (costruito in questi anni) a ritenere che un’opera in mosaico potesse impreziosire la FACCIATA PRINCIPALE DEL MUSEO e per la cui vengono incaricati; Agim ed altri quattro artisti.

Dopo la realizzazione, estremamente impegnativa di numerosi progetti, il gruppo dei cinque artisti inizia a ricevere pressioni politiche. Le interferenze delle più alte cariche dello stato sull’opera che stava per nascere, hanno limitato indirettamente l’obiettivo artistico dell’opera stessa e di conseguenza anche la capacità creativa degli artisti.

L’orientamento era quello del realismo socialista e per tanto l’opera fu destinata ad esprimere l’orientamento politico.

Negli anni ottanta il governo ha negato la richiesta agli artisti per andare alcuni giorni in Italia a conoscere materiali contemporanei per la realizzazione e il montaggio dell’opera, e adesso l’opera sveglia difetti tecnici irrecuperabili.

Il mosaico intitolato “ALBANIA” realizzato in smalto e delle dimensione 600 mq. è stato realizzato negli anni 80 – 82 ed e attualmente presente in Piazza SCANDERBEG a TIRANA.

Dopo questa importante opera, Agim viene nominato responsabile dell’atelier della pittura monumentale nel centro statale di realizzazione delle opere d’arti, Q.R.V.A. (unica in Albania).

In quegli anni lo stato commissiona ad Agim una serie di opere importanti a livello nazionale.

Dal 1979 -1990 partecipa in tutte le mostre nazionali d’arte figurativa in Albania.

Ha illustrato una serie di libri.

Ha restaurato importanti monumenti, come mosaici antichi di APOLLONIA e LIN.

Nel 1993 Agim sostiene il movimento democratico in ALBANIA e rimuove i simboli schematici del sistema dittatoriale dal mosaico “ALBANIA “sulla facciata principale del Museo Nazionale in Piazza SCANDERBEG

I lavori della rimozione dei simboli sono stati fatti sotto la pressione dei oppositori della democrazia.

Subito dopo questo cambiamento importante in PIAZZA SCANDERBEG, con la richiesta di una ditta Italiana, con l’aiuto del Ministero della Cultura e del Ambasciatore del Italia a Tirana, riceve un visto e nel 1994 entra in Italia.

Durante gli anni in Italia ha realizzato diverse opere monumentali, depositate nei luoghi importanti della società, della cultura e in diversi luoghi di culto.

In Italia ha allestito diverse mostre personali intitolate “SOLO MARE TRA DI NOI” come messaggio di amicizia tra Italia e Albania.

Ha ricevuto diversi premi e riconoscimenti dalle autorità Italiane e gli e stato conferito “CITTADINANZA ONORARIA”

Della sua attività si e occupata anche la RAI.

LE OPERE

1977 “LA LIBERTA”, Mosaico in pietre naturali 5 mq, situato negli ambienti dell’Accademia di Belle Arti a Tirana (coautore).

1979 – “I BAMBINI” Mosaico in pietre naturali, situato nel Palazzo di Cultura Erseke (AL)

1979 – “Il PRIMO INSEGNANTE DELLA LINGUA ALBANESE”, opera dedicata a Petro Nini Luarasi, il mosaico è in pietre naturali 10 mq. situato nel Museo storico di Kolonje.

1980- 82 “ALBANIA” L’opera si trova nella facciata principale del MUSEO STORICO NAZIONALE d’ALBANIA in PIAZZA SKANDERBEG a Tirana, mosaico di 600mq (Coautore).

1985 – “LA BANDIERA”, mosaico in smalto di 50 mq, situato nella CAPPELLA dell’EROE NAZIONALE- SCANDERBEG a Lezhe (Lissus).

1986 – “L’ECO DI SCENDERBEG”, mosaico monumentale parietale di dimensione. 21mq. in pietre naturali, situato nella sala medievale del MUSEO STORICO a Bajram Curi, Albania.

1986 – “MOTIVI PASTORALI” Due mosaici lirici situati nella ex taverna “Agolli” a Tirana.

1987 – “GLI STUDENTI”,mosaico monumentale parietale in vetro , dimensione 40 mq.

(coautore), situato nel museo “STUDENTI” dell’ISTITUTO AGRARIO di TIRANA.

1988 – “MOTIVI LIRICI”, mosaico parietale in pietre naturali 12mq. Situato nel hotel Turismo di Mirdite (AL).

1988 – “MOTIVI FOLKLORICI”, mosaico parietale in pietre naturali 8mq situato nel Hotel Turismo di Skrapar.

1989 – “I PASTORI” mosaico in pietre naturali situato nel museo di Skrapar.

1989 – “IL MASSACRO” mosaico parietale monumentale 48 mq. L’Opera terminato ma non montata giace nel magazzino del museo di Borove in quanto considerata, dal sistema politico del tempo “con influenze moderne”.

ATTIVITA IN ITALIA

NAPOLI: Chiesa “MADONA della LUCE” 100 mq mosaici in smalto veneziano.

MASSA LUBRENZA: 13 mosaici parietali (pietre naturali) 14 mq

SORRENTO: “LE SIRENE E IL BAMBINO” 3mq pietre naturali

NAPOLI: 10 mosaici pietre naturali 10 mq

JUGOSLLAVIA: Stemma della banca CARIC, 3mq.

BITRITTO: (BA) “SAN NICOLA di BARI” mosaico in pietre semipreziose, dimensione 4mq.

POLIGNANO a MARE: “SOLO MARE TRA DI NOI” ITALIA – ALBANIA. 1994-95.

PARCHITELLO (BA) “MUSICA” Pietre Naturali.

BITTONTO (BA) “CAVALLI” mosaico pietre naturali.

PARCHITELLO “LE RAGAZZE NELL FIUME” mosaico parietale 4mq.

QUASANO (BA) “ISABELLA D’ITALIA” mosaico pavimentale 9mq.

QUASANO (BA) Chiesa “MADONA DEGLI ANGELI” mosaico parietale, pietre naturali, 24 mq

BITRITTO “PADRE PIO” mosaico in pietre naturali, dimensione. 4 mq

ADELFIA (BA) due mosaici parietali 3mq

TORITTO “STEMMA del COMUNE” mosaico pavimentale di 4 mq con pietre naturali.

TORITTO (BA) “MADRE TERESA” mosaico monumentale parietale in oro e argento, si trova in PIAZZA con lo stesso nome a TORITTO.

TORITTO: (BA) “SOLO MARE TRA DI NOI “mosaico monumentale in pietre naturali si trova nel PALAZO STELA, in piazza “ALDO MORO”

TORITTO: “VIA CRUCIS”, l’opera e costituita da 14 mosaici parietali in pietre naturali L’opera pubblica si trova nella Chiesa “SAN NICOLA”.

GRUMO: (BA) “I BERSALIERI “, mosaico monumentale parietale in smalto veneziano dimensione 12 mq. PIAZZA “ALDO MORO”.

TORITTO: “LA NATURA” mosaico parietale, PALAZZO STELA, 5 mq.

BINETTO: STEMA della città, mosaico parietale dimensione 2 mq.

PISA: “EROI “Mosaico monumentale parietale in smalto e pietre naturali. Si trova al COMANDO dei VIGILI DEL FUOCO a PISA, dimensione 10 mq.

BARI: “PUGLIA “Mosaico monumentale in smalto veneziano, 20 mq. Facciata del Padiglione della REGIONE PUGLIA, FIERA DEL LEVANTE, BARI.

ACQUAVIVA: “MADONNA DELLA PALESTINA “mosaico in smalto veneziano, si trova nella CATTEDRALE di ACQUAVIVA.

TIRANA: Sede della REGIONE PUGLIA in ALBANIA “SOLO MARE TRA DI NOI” mosaico convenzionale monumentale,” PIAZZA SKENDERBE”. L’opera rappresenta la fratellanza tra due le nazioni.

Le opere sopracitate sono realizzate tutte nel genere del mosaico. L’attività artistica include tantissime altre opere realizzate in diverse tecniche del arte figurative. Opere sparse in ALBANIA e ITALIA.

Con la sua creazione come il primo mosaicista albanese, firma uno stile originale ed inconfondibile che possiamo definire, senza paura di smentita “ALBANESE”.

Per questi motivi Nebi e stato decorato dal presidente della repubblica d’Albania Ilir Meta il 3 dicembre 2020 con il titolo di “GRAN MAESTRO”, con la motivazione. “Per eccezionali contributi all’esaltazione attraverso le opere artistiche dell’immagine dell’Albania e degli albanesi, dentro e fuori paese. In Apprezzamento per la riflessione dei migliori valori artistici e di cittadinanza nonché il suo raro esempio di mosaicista, che continua ad ispirare le nuove generazioni”.

DAL 1981—1990 HA COPERTE DIVERSI INCARICHI IN ALBANIA

1 PROFESSORE di pittura e disegno al LICEO ARTISTICO di TIRANA

2 RESTAURATORE nel settore artistico preso L’ISTITUTO dei MONUMENTI a TIRANA.

3MEMBRO di GIURIA nella GALERIA NAZZIONALE dell’arte figurativa a TIRANA.

4MEMBRO della COMISSIONE delle ARTE APLICATIVA preso la LEGA degli ARTISTI e SCRITTORI d’ALBANIA.

5MEMBRO della COMISSIONE dello STATO, nelle attività artistiche nazionali.

6RESPONSABILE dell’ATELIER di PITURA MONUMENTALE preso il CENTRO di REALIZZAZIONE di opere d’arte a TIRANA, (unico centro in ALBANIA).

7MEMBRO della COMMISSIONE per l’abbellimento di TIRANA presso il COMITATO ESECUTIVO di TIRANA.

8ASSISTENTE PROFESSORE dei laureandi (genere mosaico), nel ACCADEMIA DI BELLE ARTI D’ALBANIA.

9MEMBRO dell’A.I.M.C. (ASSOCIAZZIONE INTERNAZZIONALE MOSAICISTI)

TITOLI

1983 – ORDINE “NAIM FRASHERI “seconda classe ALBANIA

1989 – ORDINE “NAIM FRASHERI “prima classe ALBANIA

2013 – “CITADINANZA ONORARIA “TORITTO (BA) ITALIA

2020 – Titolo “GRANDE MAESTRO” ALBANIA

Via Vico 1, Via Silvio Pellico, 8, 70020 Toritto BA

(+39) 340 087 5779

Mosaici

Mosaici Monumentali

Mosaici Religiosi

Mosaici Lirici

Dipinti

Riconoscimenti

             

             

             

             

             
              

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

Disegni

Photogalleria

La Stampa

Agim Nebi Cittadinanza "VIDEO"
NEBI-MOSAICI
 
NEBI MOSAICI "VIDEO"
NEBI-MOSAICI
 
RITRATO DAL VIVO "VIDEO"
RIT-DAL-VIVO
 
VIA CRUCIS "VIDEO"
VIA CRUCIS 400
 
DISEGNI "VIDEO"
DISEGNI

Agim Nebi Cittadinanza “VIDEO”

VIA CRUCIS “VIDEO”

NEBI MOSAICI “VIDEO”

RITRATO DAL VIVO “VIDEO”

DISEGNI “VIDEO”