» ALBANESE

ALBANESE

KURRIKULUM

AGIM NEBI

PIKTOR – MOZAIÇIST

Emri: Agim

Mbiemri: Nebi (Nebiu)

Kombesia: Shqipëtar

Adresa: Rruga “Milite Ignoto” n° 7 Toritto, (BA) Itali.

e-mail: mosaicinebi@libero.it

Tel. 3400875779

P.I. 06143790720

AKTIVITETI ARTISTIK

1967-72 Ne konkursin per liceun artistik “Jordan Misja” Tirane, konsiderohet nga

opinjoni artistik i kohes si talent jo i zakonshëm.

Per këtë:

I akordohet nga Ministria e Kultures, petagog personal e program

special për kater vjet ( rast i vetëm në Shqipëri ).

1972 – 77 Ndjek studimet ne akademinë e arteve në Tiranë në degën e pikturës

monumentale. Me inisiativën e tij e në menyrë autodidakte mbron dipllomën me gjininë e mozaikut (lëndë që mungonte në programin e fakultetit). Vlerësohet me maksimumin e votave.

1977 “LIRIA”, mozaik parjetal me gurë natyralë 3 x 4 m. Ndodhet në ambientet e universitetit ( bashkëautor ).

1977 Pranohet anëtar i lidhjes te shkrimëtareve e artistëve të Shqipërisë.

1977 – 78 Fitues i konkursit kombëtar ne Shqipëri për veprën që do realizohej në Hotel Tirana tek sheshi Skënderbeu (AL).

FESTA E BUKES” mozaik 9 x 4 m. gurë natyralë. Porositur nga shteti, ndodhet në Hotel Tirana.

1979 FEMIJET” mozaik me gurë natyralë. Vepër pjesëmarëse në ekspozitë kombëtare. Ndodhet tek pallati i kulturës Ersekë.

1979 MESUESI I PARE I GJUHES SHQIPE”( kushtuar Petro Nini Luarasit ) Mozaik 10 m², vepra porositur nga bashkia e Kolonjës, Ndodhet në muzeun historik Ersekë.

1980 – 82SHQIPERIA” Vepra ndodhet në fasadën kryesore të Muzeut Historik Kombëtar ( tek sheshi Skënderbeu Tiranë ) mozaik monumental , zmalto afërsisht 600 m² (bashkëautor). Për këtë vepër i është akorduar:

“Urdhëri Naim Frashëri” klasit II

1982 Emërohet nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës si Pergjegjës i ateliesë së pikturës monumentale, pranë qëndrës së realizimit të veprave të artit Tiranë (Q.R.V.A. e vetmja në Shqipëri ).

1985 “FLAMURI” Vëndvarrimi i Skënderbeut (heroi kombëtar) mozaik në zmalt 50 m². Ndodhet në Lezhë ( porositur nga shteti ).

1986JEHONA E SKENDERBEUT” Mozaik parjetal me gurë natyralë 8 x 3 m. Ndodhet në muzeun historik “Bajram Curi” Tropojë ( salla e mesjetës ), porositur nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

1986 Dy mozaikë lirikë “Taverna Agolli” Tiranë vepër parietale. 6 m² gurë natyralë.

1987 STUDENTET” Mozaik monumental parietal me qelq 8 x 5 m.

( bashkautor ). Ndodhet në muzeun e Istitutit Buqësor Tiranë.

1988 MOTIVE BARITORE” Mozaik parjetal me gurë natyralë 6 x 2 m. Ndodhet në Hotel Turizmi Rrëshen ( porositur nga Ministria e Tregetisë ).

1988 Turizmi i Skraparit “MOTIVE FOLKLORIKE” mozaik parjetal me gurë natyralë 4 x 2 m.

1989 Muzeumi i Skraparit “BARINJTE” mozaik me gurë natyralë. (Porositur nga Ministria e Kulturës).

1989 “MASAKRAT E BOROVES” Mozaik monumental parietal 12 x 4m. gurë natyralë. Vepra ndodhet në Borovë, në muze e pa montuar ( e konsideruar nga sistemi politik i kohës, me influenca të huaja “ moderniste”).

1990 Dekorohet me urdhërin “NAIM FRASHERI Ikasit të parë.

1993 Mbështet lëvizjen demokratike në Shqipëri dhe heq simbolet skematike nga mozaiku “SHQIPERIA” ne fasadën e muzeut historik kombëtar ( 40 m² restaurim )

1994 Aktiviteti artistik në Itali.

Napoli: Kisha “MADONNA DELLA LUCE” 100 m² mozaik, i realizuar me zmalto veneciano (realizimi vazhdon tre vjet).

Massa Lubrenza: 13 mozaikë parjetalë ( 20 m² ), realizuar me gurë natyralë.

Sorento: “SIRENAT DHE FEMIJA” 3 m², gurë natyralë (vilë private ).

Napoli: 10 mozaikë me gurë natyralë, vila private ( Casale ) , 10 m².

Jugosllavi: “STEMA E BANKES KARIC”, 5 m² mozaik ( vepër publike ).

Bitritto: “SAN NICOLA DI BARI”, mozaik me gurë natyralë gjysëm të çmuar.

Dimensioni 240 x 170 cm.

Polignano a mare (BA):SOLO MARE TRA DI NOI” (mozaik dedikuar miqësisë midis Shqipërisë dhe Italisë). Gurë natyrale 200 x 150 cm. 1995

Parchitello (BA):MUZIKA” 200 x 150 cm. Koleksion privat, gure natyrale

Bitonto (BA): “KUAJT” mozaik me gurë natyralë. Dimensioni 300 x 170 cm.

(vepër parjetale).

Parchitello (BA): “ VAJZAT NE LUME” mozaik parjetal me gurë natyralë. Dimensioni 200 x 150 cm.

Quasano (BA):ISABELLA D’ITALIA” mozaik pavimental, realizuar për firmën pulieze me të njëjtin emër. Gurë natyrale, dimensioni 300 x 300 cm.

Quasano (Toritto) : kisha “MADONNA DEGLI ANGELI” , 2 mozaikë parietalë me gurë natyrale, 24 m².

Bitritto (Ba) : “PADRE PIO”, mozaik monumental 240 x 170 cm, gurë natyralë.

Adelfia (BA): 2 mozaikë parjetalë me dimensionin 3 m², gurë natyralë.

Toritto (BA):STEMA E BASHKISE TE TORITOS”. Vepër publike, mozaik pavimental me gurë natyralë. Ndodhet në bashkinë e Toritos, dimensioni 4 m².

Toritto (BA) : Monumenti i “NENE TEREZES”, mozaik parjetal në zmalto veneziano, vepër publike. Ndodhet në sheshin me të njejtin emër në Toritto.

Toritto (BA) : “SOLO MARE TRADI NOI” mozaik monumental parjetal me gurë natyralë, dimensioni 6 m². Ndodhet në sheshin Aldo Moro (Toritto).

Toritto (BA) : “VIA CRUCIS” (Kisha San Nicola ) 14 mozaikë parjetalë me gurë natyralë. ( vepër publike ), dimensioni 14 m².

Grumo (BA): mozaiku “BERSAGLIERI” vepër publike monumentale (parjetale) realizuar me zmalto veneciano, dimensioni 12 m². Ndodhet në sheshin kryesor të qytetit Grumo Appula.

Veprat e lart përmëndura janë realizuar kryesisht me teknikën e mozaikut. Aktiviteti artistik përfshin një numër të madh veprash të teknikave të ndryshme të pa përmëndura më lart, në pikturën e kavaletitm, afreskut, sculpturës, grafikës, pllakatit etje.. Të vendosura në vënde të ndryshme publike e private në Shqipëri, Itali, Jugosllavi, Greqi etje..

Që nga viti 1979 – 1990 është pjesmarës në të gjitha ekspozitat kombëtare të artit figurativ në Shqipëri.

Ka ilustruar një seri librash për të ritur e për fëmijë në Shqipëri.

Ka restauruar disa monumente të rëndësishme, si mozaiket e Apollonisë, mozaiket e Linit etje..

Ka marë pjesë dy herë në Fiera Del Levante në Itali, (me ekspozita personale) ku ka përfaqësuar Shqipërinë me veprat e tija.

Në Itali ka hapur disa ekspozita personale si në Bari, Toritto, Altamura etje.. Me teknika të ndryshme të artit.

Të gjitha ekspozitat personale në Itali kanë qënë të titulluara “SOLO MARE TRA DI NOI”

( Konsideruar ky titull nga autori si mesazh per miqësine midis dy vëndeve ).

Një mision Italian me destinacion Shqipëri ka marë këtë emër “Solo mare tra di noi” i frymëzuar nga vepra e realizuar në 1995 dhe e interpretuar në formë monumentale me kërkesën e Lions Toritto 2009 – 2010 në Toritto (piazza Aldo Moro)

Në inagurimet e ekspozitave apo të veprave publike në Itali, kanë qënë prezent autoritetet e konsullatës Shqipëtare në Itali, dhe në tëgjitha rastet është interpretuar hymni Shqipëtar.

1981 – 1990 Eshtë ngarkuar me detyra të ndryshme në Shqipëri

– Mësues pikture e vizatimi në Liceun Artistik “JORDAN MISJA” Tiranë.

– Restaurator në sektorin e artit pranë “ISTITUTIT TE MONUMENTEVE TE KULTURES” Tiranë.

Anëtar i jurisë në Galerinë Kombëtare të arteve figurative në Tiranë.

Anëtar i komisionit të arteve aplikative pranë Lidhjes së Shkrimtarëve në Tiranë.

Pergjegjës i ateliesë së pikturës monumentale pranë qëndrës së realizimit të veprave të artit në Tiranë. ( e vetmja ne Shqiperi )

Anëtar i komisionit për zbukurimin e Tiranës pranë komitetit ekzekutiv.

Asistent – Petagog për dipllomantët e rinj të Akademisë së Arteve në gjininë e mozaikut.

Anetar i A.I.M.C. ( Asociazioni Internazional i Mozaiçistëve)

– Aktualisht “Profesionist i lirë”

Eshtë fitues i konkursit kombëtar për veprën që u realizua në Hotel Tirana “Festa e bukës” 9 x 4m. (mozaik).

Mban:

UrdhërinNAIM FRASHERIi klasit të dytë ( 7.5.1983 )

Urdhërin “NAIM FRASHERI” të klasit të parë ( 7.9.1989 )

Me motivazionin:

Eshte dalluar per kontributin e dhene ne zhvillimin e pikutures dekorative murale (mozaikut) duke krijuar vepra cilesore me permbajtje kombetare.

2013 Ne Itali, per aktivitetin e tije artistik, i akordohet titulli “QYTETAR NDERI” Toritto (BA) 20/12/2013

© Nebimosaici Grafica By E.Kallmi Tutti i Diritti Riservati Up